Robotik Lazer Kaynak
Teknoloji ilerledikçe kaynak makine ve ekipmanlarında gelişmeler devam etmektedir. Son bir kaç yılın en popüler konularından biri de uzun zamandır var olan lazer kaynak tezgahlarını portatif taşınabilir hale gelmesidir. Manuel el tipi sistemlerin özellikle ince malzemelerde üstün sonuçları sayesinde yeni bir ihtiyaç doğarak, otomatize edilmeye başlamıştır. Standalone robotlara entegre edilmeye başlayarak en komplex sistemlerde yerini almıştır.
Birçok uygulamada lazer güç kaynağı ve robot arasında her hangi bir protokol (device-net, ethernet ıp vs) bulunmadan kuru kontak ile haberleşme sağlanmıştır. Lazer kaynak parametreleri diğer yöntemlere göre çok daha kapsayıcıdır. Aynı kaynak parametreleri ile sadece robot ilerleme hızı değiştirilerek bir çok prosesi yapmamıza olanak tanır. Bu da protokol ihtiyacını ortadan kaldırmıştır. İlerleyen günlerde bunun önüne geçmek için de heberleşme kartlarına sahip lazer kaynak makinelerinin üretileceği de tartışmaya kapalıdır.
Robotik Lazer Kaynak Uygulamasının Avantajları
Robotik lazer kaynak sistemi farklı malzemeleri farklı kombinasyonlarda kaynatabilmesi adına geliştirilmiş, lazer kaynak makinesi ve özel yazılımlarla donatılmış bir robotik sistemdir. Diğer yöntemlere göre daha yüksek hızlarda daha verimli çalışabilmeye olanak tanır.
ITAB bölgesi diğer yöntemlere göre oldukça az oluşmaktadır. Isı girdisi minimize edildiğinden ötürü çarpılma riski ve ısı girdisinden kaynaklanan kaynak hataları (tane büyümesi, görsel bozukluluklar vs) oluşma riski oldukça azdır.
Özellikle ince malzemeler de (max 5mm) diğer tüm kaynak yöntemlerinden daha hızlı ve görselleri daha güzeldir.
Malzeme grubu değiştikçe makine ekipmanlarında herhangi bir değişiklik olmaz. Sadece kaynak gazını değiştirerek hemen kaynak yapmaya olanak tanır.
Robotik Lazer kaynak Uygulamasının Dezavantajları
Sadece ince malzemeler de efektif sonuçlar vermektedir.
Yeni bir teknoloji olduğundan ötürü uzun süreli kullanımlarda oluşabilecek riskler ve problemler deneyimlenmemiştir.Yine aynı nedenden ötürü suistimale oldukça açıktır ve ekipman tedariğinde sadece güvenilir firmalar ile çalışmak gerekir.
Sistem Bileşenleri
Rezonatör
Lazer kaynak makinesinin kalbi rezontördür. Bu sitem lazer kaynak ışının oluşmasını sağlar. İçerisinde yalıtkan ve yarı geçirgen iki ucunda iki ayna bulunmaktadır. İyonlaştırışmış gaz ışınım sağlar. Ve bu iki aynaya çarpa çarpa hızlanmaya başlar. Yarı geçirgen aynadan çıkış yapabilecek hıza ulaştığında lazer kaynak ışının ilk evresi tamamlanmış olur.
Gerek el tipi lazer kaynak makinesi, gerek robotik lazer kaynak makinesi seçimi yaparken rezonatör markasının önemi oldukça yüksektir. Türkiye de kalite ve servis anlamında iki marka öne çıkmaktadır. Max ve Raycus
Optik Parçalar
Optik kaynak elemanları tipik olarak kolimatörleri, odaklama lenslerini ve ışın dağıtım kablolarını içerir. Fiber lazer ışını dağıtımı için tasarlanmıştır. Bu optik elemanlar lazer ışınının hassas bir şekilde odaklanmasını sağlar, nokta boyutunu kontrol eder ve gerekli çalışma mesafesini sağlar. Ayrıca ışın şekillendirme ve yönlendirmeden de sorumludurlar.
Kaynak Robotu
Robot gövdesi bir robot kol ve bir kol sonu aracından (EOAT) oluşur. Robotik kol ve EOAT, lazer ışınını iş parçası üzerine hassas bir şekilde konumlandırmak için gerekli hareketlilik ve esnekliği sağlar.
Ürün Uygulması
Robot lazer kaynak makinesi, çok çeşitli metal malzemelerin kaynaklanması için uygundur: paslanmaz çelik, karbon çeliği, galvanizli sac, alüminyum alaşımlı sac ve diğer metal malzemeler.
Robotik lazer kaynak makineleri, montaj hattı kaynak görevlerinde bariz avantajlara sahiptir. Otomobil parçalarının lazer kaynağı, makine parçalarının kaynağı, metal mobilyaların lazer kaynağı vb.